Tömeg
Elérhetőség

Daphnisz és Chloé, bronz szobor

Daphnisz és Chloé, bronz szobor, márványtalpon. Méret: 38 cm Anyag: 100% bronz
68 900 Ft
Szállítási idő: 20 munkanap
: A kosárba

Daphnisz és Chloé, bronz szobor, márványtalpon. Méret: 38 cm Anyag: 100% bronz

A Daphnisz és Chloé

Műfaja bukolikus szerelmi regény. Témája két kitett gyermek szerelmének kibontakozása Leszboszon, az évszakok változásának ritmusát követve, pásztori (azaz bukolikus) környezetben.

A szerző saját bevallása szerint vadászat közben, egy leszboszi ligetben látott egy képet a „szerelem dolgairól”: szülő nőkről, szerelmesekről, kalózok által elragadott asszonyokról. Longosz erre kedvet kapott, hogy írásba öntse a látottakat.

Egy Lamon nevű leszoboszi kecskepásztor egy elcsatangolt gida nyomát követve egy fiúcsecsemőt talált, bíborlepelbe csavarva, melyet egy aranycsat fűzött össze. A fiú mellett egy aranytőr hevert. Ugyanebben az időben egy Drüasz nevű juhász, egy elcsatangolt birkát követve, pólyába csavart kislányt talált, aki mellett arannyal átszőtt főkötő, aranyos saru és arany lábperecek feküdtek. A pásztorok elhatározták, hogy felnevelik a gyermekeket. Lamon a fiút Daphnisznak, Drüasz a lányt Chloénak nevezte. A fiatalok egymás mellett nőttek föl. Idővel szerelmesek lettek egymásba, de nem tudták hogyan is szeressék egymást, mivel annyira ártatlanok voltak. Egy öreg pásztor, Philetasz elárulta nekik, hogy a kínzó betegség, ami gyötri őket az a szerelem, és csókolózással lehet gyógyítani. Ezt meg is tették, de vágyuk nem csökkent. Egyszer egy városi nő, Lükainion látogatott ki a pásztorokhoz, és elárulta Daphnisznak hogyan kell szerelmeskedni, de felhívta a fiú figyelmét, hogy a lány az első alkalommal vérezni és átkozódni fog, mintha megölték volna.

A regény folyamán a két szerelmes számos megpróbáltatáson megy át: Chloét két kérő, Dorkon és Lampisz megpróbálta elcsábítani. Ezt követően városi rablók ragadták el a lányt, de Pán isten közbenlépése nyomán Chloé megmenekül. Daphnisz is hasonló szenvedéseken megy át: gödörbe esik, megverik, kalózok ragadják el, majdnem megerőszakolják.

A regény végén a csecsemők mellett hagyott jelek alapján az igazi szülők felismerik gyermeküket. Az ifjak összeházasodnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.